Atacul de panică

Nu pot să mai respir, simt că mă sufoc. Îmi bate inima puternic. Dacă mi se face rău? Îmi e amețeală, tremur.  Dacă o să leșin?

Cu aceste simptome vin la cabinet, în prima ședință, persoanele care au atacuri de panică.Dacă am ajuns la doctor și ne comunică faptul că suntem bine și la inimă nu avem nimic, ne liniștim. PE MOMENT.

După ce am ajuns acasă, ne apucă gândurile: Dar atunci dacă nu am nimic, de ce mă simt așa? Dacă totuși am ceva și nu s-a văzut? Dintr-o dată te simți neputincioasă, neînțeleasă și neajutată, pentru că familia odată ce a auzit verdictul medicului că ești bine, îți tot repetă asta și pot chiar începe să creadă că mai și exagerezi. Și astfel, ajungi să te închizi în tine și să nu mai ceri niciun fel de ajutor și să îți fie din ce în ce mai greu, ajungându-se chiar și la depresie.  Se mai poate forma și un alt fel de comportament: de a merge din doctor în doctor pentru a afla și alte păreri (care de obicei sunt de bine) și eventual un doctor va spune „e de la stres”. Acum începi să te gândești că nu esti stresat/ă și apar și mai multe întrebări și gânduri de ce te simți așa pentru că ai trecut tu prin mai multe în viața ta și ai fost puternic/ă. De ce acum?

Atacul de panică apare pentru a ne semnaliza ceva, să vedem viața noastră altfel sau mai bine zis, să ne vedem pe noi.

Emoția din timpul unui atac de panică este frica.

Gândul din timpul unui atac de panica este să nu pățesc ceva.

Logica ar fi că este cazul să-mi trăiesc și eu viața mea, fără să pun cel mai mare accent pe persoanele din jurul meu. Atacul de panică apare când există un conflict/o discrepanță între:

  • cum e viața mea vs cum ar vrea alții să fie
  • cum sunt eu vs cum ar vrea alții să fiu
  • cine sunt eu(mult timp am funcționat doar în funcție de așteptările, nevoile celorlalți)

Atunci, „biologicul natural” al corpului vine să ne reamintească că e timpul și pentru noi. Într-o zi nu vom mai fi și nu am avut grijă de emoțiile/sentimentele/gândurile noastre.

Desigur, fiecare persoană are individualitățile ei și nu putem generaliza și în celelalte privințe. Fiecare are nevoie de un plan terapeutic diferit în ședințele de psihoterapie, dar tema centrală al unui atac de panică am putea spune că este aprecierea personală și iubirea de sine. Altfel spus, prea ne-am autocriticat sau ne-au judecat ceilalți sau au avut niște așteptări de la noi, unde principalii beneficiari erau chiar ei. Acesta a dus la îngrădirea și blocarea multor reacții, experiențe, bucurii…de la propria persoana!

Desigur că abordarea atacului de panică se face în multe feluri, însă eu, ca psihoterapeut, îl abordez de la emoțional(să descoperim împreună ce anume s-a întâmplat la nivel emoțional) până la cognitiv comportamental și tehnici de relaxare.

Atacul de panică este și ca o răbufnire.

După situații stresante, însoțite de suferință(conștientă sau nu), neputință, apare chiar și după ce tu consideri că ai fost „puternic/ă”. De fapt, puterea s-a „hrănit” cu multe emoții de teamă, neputință, supraviețuire. După ce un om iese din situația stresantă, se liniștește. Și după un timp, toate emoțiile refulate sau neconștientizate, ies la suprafață. Cu cât le negi mai mult, cu atat vor persista.

Ca și cum ai rămâne în mijlocul oceanului. Cei puternici ar gândi că trebuie să ajungă la o insulă sau trebuie să apară vreun vapor.  După o zi de înot, te duce apa către mult dorita insulă. Ce faci? Crezi că odată ce ai ajuns la mal te ridici în picioare și bucuros începi să dansezi că ai scăpat cu viață? Nu…din contră, ești epuizat.

Așa suntem și după evenimentele stresate din viața noastră. Sunt sigură că v-ati dat seama la ce m-am referit și poate ați și găsit momentul acela când după ce ați terminat casa, un eveniment neplăcut sau pentru care ați depus efort, un examen important, o sesiune, în loc să petreceți așa cum v-ati propus, ați avut nevoie de odihnă!

Ce este de făcut? Începeți prin a conștientiza atunci când vă este greu, când ceva este stresant, pentru a vă putea lua momente de relaxare, de odihnă sau să comunicați ce simțiți.

Solicitați ajutor din partea unui psihoterapeut atunci când simțiți că aveți nevoie de ghidare. S-ar putea să vă schimbe viața!

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close