Pentru aceia dintre noi care nu sunt neurochirurgi, șofatul este probabil cea mai complexa activitate zilnică. Este o abilitate compusă din cel puțin alte 1500 de abilități subordonate. În fiecare moment, parcurgem la volan o porțiune de drum, cercetăm cu privirea mediul înconjurător în căutare de pericole și informații, menținem poziția pe drum, stabilim viteza, luăm decizii (un studiu arată că în jur de douăzeci la fiecare doi km), evaluăm riscurile, reglăm dispozitivele, anticipăm acțiunile viitoare ale celorlalți participanți la trafic-chiar în timp ce bem un latte, ne gândim ce să mâncăm diseară la cină, stăm cu ochii pe cel mic sau răspundem la telefon.
Un studiu efectuat pe o porțiune de drum din Maryland a descoperit că la fiecare aprox jumătate de metru apărea o informație, așadar s-a ajuns la concluzia că, la o viteză de aproximativ 50 de km/h, șoferul primea 1320 de informații, sau altfel spus 440 de cuvinte pe minut. Este ca și când ai citi trei paragrafe ca acesta în timp ce privești o mulțime de fotografii și tot ce am menționat mai sus-și apoi repetarea acestui ciclu, la fiecare minut pe care îl petreci șofând.
Deoarece se pare că facem toate acțiuni atât de ușor, avem tendința să nu ne mai gândim asupra lor. Șofatul devine un alt reflex involuntar. Pur și simplu se întâmplă.
Dar, ca să medităm asupra acestei abilități umane uimitoare, merită să ne oprim puțin și să ne dăm seama cât de uimitori putem fi!
AȘADAR, dacă te gândești că îți este teamă că nu o să faci față în noua situație din viața ta, dacă te gândești că îți este greu să înveți pentru un examen, să te pregătești pentru un job, poate că ești proaspătă mămică și nu știi cum o sa faci față la toate provocările și exemplele pot continua—află că poți face orice, organismul tău are această capacitate, este alături de tine să te ajute să faci față. Prin repetiție, tot ce ți se pare greu, devine ușor. Exact ca atunci când te-ai urcat la volan pentru prima oara. Ti se părea că este imposibil să faci atât de multe lucruri în același timp, ca după un timp, totul să devină reflex…
Această analogie o putem folosi și la momentele când avem gânduri negative. Dacă ți le tot repeți, la un moment dat o sa vină singure, în orice împrejurare. Ca să ieși din acest cerc al gândurilor mai puțin plăcute, e necesar să aplici același principiu. Repetiția! Dar de data asta, a gândirii pozitive, a gândirii sănătoase, de unde ai de câștigat și ieși în avantaj! Dar nu repeta de 3 ori și apoi te sperii că nu ți-a ieșit. Cât timp le-a luat gândurilor negative să își pună amprenta?
Așadar, ține minte exemplul cu șofatul și faptul că mintea noastră și organismul nostru este uimitor! Tot ce ți se pare dificil acum, într-o zi va deveni ușor!