Experiențe în timpul meditației:
- Pot să îți treacă prin cap diverse gânduri;
- Poți să adormi;
- Poți să trăiești o stare de liniște sufletească.
Adesea, oamenii care practică mindfulness, mai ales la început, trăiesc o stare de eliberare de stres ce se poate manifesta în diverse feluri: unii oftează, alții cască, alții zâmbesc mai mult, unii adorm, altora le vine să plângă, unii au o senzație de ușurare în corp, alții se simt mai cu picioarele pe pământ, unii au momente în care văd totul extrem de limpede, alții au momente de revelație, unii devin mai emoționali, alții dau dovadă de compasiune sau empatizează în situații în care nu făceau asta înainte, unii au experiențe vizuale.
-Tu ce ai experimentat în timpul exercițiilor și după?-
(totuși, dacă adormi la fiecare exercițiu de meditație poate fi un semn că nu te odihnești suficient sau că ești într-o perioadă foarte stresantă și corpul și mintea ta au nevoie de o pauză-un somn mic, pentru refacere și regenerare )
Eliberarea de stres se poate manifesta, de asemenea, prin senzația de confort, relaxare, prin mâini și picioare reci sau calde, prin pișcături, furnicături și/sau fluxuri ușoare de energie care traversează diverse părți ale corpului.
Nu v-am spus de la început aceste lucruri pentru a nu vă influența să căutați ceva din toate aceste senzații în timpul exercițiului. Am vrut să simțiți pe pielea voastră efectul relaxării.
Cu toate aceste beneficii, nu medităm doar de dragul experiențelor pe care le putem avea în timpul meditației. Medităm din dorința de a ne bucura tot timpul, chiar și atunci când nu medităm, de relaxarea și liniștea minții pe care ni le oferă meditația.
Atunci de ce nu meditează toată lumea?
Scuza nr 1. Nu sunt informați.
Scuza nr 2. Nu am destul timp.
Principala scuză invocată de oameni pentru că nu meditează este că nu au destul timp. Dar au timp să se uite la televizor, să navigheze pe internet mai mult decât le este necesar, să se uite la filme, să lucreze până târziu, să stea pe facebook mai mult decât este necesar și tot asa.
Timpul nu este cineva care ne dictează ce program să avem. Ne alcătuim programul în funcție de necesitățile, obligațiile, credințele și valorile noastre. Noi decidem cum este mai bine să ne canalizăm energia și cât de mult timp alocăm pentru diverse activități.
E imposibil să nu găsești 5 minute pentru un exercițiu mindfulness.
Atunci cand integrezi o tehnica de meditație în viața ta, te relaxezi rapid.
Scuza nr 3: Nu simt efectele
Aici sunt două categorii de persoane. Cei care nu au încercat, dar știu că la ei nu funcționeză și o altă categorie de oameni sunt cei care au așteptări nerealiste față de aceste tehnici. Dacă te aștepți să levitezi și să vezi nu știu ce culori, ai să spui că meditația nu funcționează și ai să renunți. Sau ai putea să crezi că faci ceva greșit, din moment ce nu ai niciun moment de revelație să zicem, în timpul meditației. Nu uita că efectele meditației se văd în celelalte 23 de ore ale zilei, în care nu meditezi. Zi după zi, îți vei da seama că te zbați mai puțin, că dormi mai bine, că găsești răspunsurile mai repede, că ești mai relaxat, că nu mai ești conflictual sau neliniștit, agitat.
Da-ti voie, pur și simplu să simți că exiști , bucură-te de liniștea sufletească și de lipsa de activitate. Nu mai aștepta să ți se întâmple ceva palpitant. În timpul meditației, dacă încerci să găsești o explicație pentru starea pe care o trăiești, treci de la calm la activitate și nu acesta este scopul.
După câteva săptămâni, vei vedea schimbări evidente în felul în care te raportezi la viață, la stres, la dezamăgiri, la nevoi nesatisfăcute, la emoțiile și gândurile tale.
Ce este mindfulness?
Mindfulness înseamnă conștientizare, atenție și amintire.
Conștientizarea este ca un radar de fundal al conștiinței, monitorizând în permanență mediul intern și extern.
Amintirea (în acest caz) nu înseamnă a te întoarce și a trăi din amintiri, ci reorientarea atenției și conștientizării asupra experienței de aici și acum, cu inima deschisă.
Scopul practicării(repetat, întreținut) este liniștirea, eliberarea inimii și a minții. Altfel spus, eliberarea suferinței.
Pe măsură ce starea de minfulness se aprofundează, cresc șansele să apară înțelepciunea și compasiunea, iar aceste calități duc în mod natural spre LIBERTATE PSIHOLOGICĂ.
Asta înseamnă că poți acționa așa cum îți dorești. Anxietatea se diminueză sau dispare, mâncatul compulsiv își găsește stoparea, insomnia este înlocuită de un somn odihnitor, starea de neliniște cu o stare de liniște și calm și exemplele pot continua.