Ajută clienții să își asume responsabilitatea

Atâta timp cât persoanele continuă să creadă că problemele majore pe care le au sunt rezultatul a ceva ce nu pot controla-acțiunile altor oameni, nervii, nedreptatea socială, genele, noi, terapeuții nu putem oferi prea mult. Putem empatiza cu ei, le putem sugera modalități mai flexibile de a reacționa la atacurile și injustețea vieții; îi putem învăța să își modifice mediul într-un mod mai eficient. Dar dacă sperăm să obținem schimbări terapeutice semnificative, trebuie să ne încurajăm clienții să își asume responsabilitatea, adică să înțeleagă cum contribuie chiar ei la propria nefericire. De exemplu, o persoană poate descrie o serie de experiențe groaznice din lumea ei de femeie necăsătorită: bărbații se poartă urât cu ea, prietenele o trădează, angajatorii o exploatează, iubiții o înșeală. Chiar dacă terapeutul este convins de veridicitatea celor descrise, vine un moment când trebuie să dăm atenție rolului pe care persoana îl are în șirul de întâmplări. De fapt, se poate ca terapeutul să spună: „Chiar dacă 99% dintre lucrurile rele care ți se întâmplă sunt din cauza altora, vreau să ne uităm la acel 1%, partea care este responsabilitatea ta. Trebuie să ne uităm la rolul tău, chiar dacă este foarte limitat pentru că acolo pot să te ajut cel mai bine. Și asta înseamnă că vei primi din ce în ce mai mult teren în favoarea ta, treptat. ”

Disponibilitatea de a accepta responsabilitatea variază mult de la persoană la persoană. Unele ajung repede să înțeleagă rolul pe care îl au în propriul disconfort psihic, altele constată că este atât de greu să își asume responsabilitatea, încât acest aspect constituie partea principală a terapiei, dar, odată ce pasul este făcut, schimbarea terapeutică poate avea loc aproape automat și fără efort.

Toți terapeuții folosesc metode prin care să faciliteze  asumarea responsabilității. Uneori, în cazul unor persoane care se simt exploatate, subliniez că nu poate exista un exploatat fără exploatator. Adică dacă se află în acest rol de nenumărate ori, atunci cu siguranță rolul are ceva ce îi atrage. Oare ce? Unii terapeuți spun același lucru confruntând clienții cu întrebarea: Cu ce te alegi din situația asta?

Și chiar vă rog să vă răspundeți…

Fragment din Darul Psihoterapiei, Irvin Yalom

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close